החלטתם להקליט פרק פודקאסט בו תראיינו אורח, כנראה אדם מומחה בתחומו. אבל רגע, איך עושים את זה נכון, גם בלי ניסיון עיתונאי? במאמר הבא אני הולך לשתף אתכם ב-9 נקודות סופר חשובות למראיין בפודקאסט.

ביצוע ראיונות מרתקים ומלאי תובנות זה דבר מאוד חשוב להצלחת הפודקאסט שלכם. בין אם אתם מראיינים מומחים בתעשייה, מובילי דעת קהל או מפורסמים, היכולת שלכם לשאול שאלות מעוררות מחשבה ולהנחות את השיחה יכולה לגרום לפרק להצליח, או שלא. אז בואו נתחיל!

הערה קטנה לפני שמתחילים: לא כתבתי כאן על דרכים לפנייה לאורח כדי שישתתף בפודקאסט שלנו, על כך אני מתכוון לכתוב לכם מאמר נפרד בהרחבה.

1. חקרו על האורח שלכם

לפני הקלטת הפרק המשותף, זה חיוני שנבצע תחקיר אודות האורח שלנו, וכדאי שהתחקיר הזה יהיה יסודי ככל האפשר. בעידן הנוכחי, יש המון מידע באינטרנט וברשתות החברתיות כמעט על כל אדם שעשה משהו בחיים, וכדאי מאוד שעוד לפני הפרק נכיר את הרקע של האורח, את ההישגים שלו, מה הלקוחות אומרים עליו, ועוד.

התחקיר החשוב הזה יעזור לנו ליצור שאלות רלוונטיות ואפילו לגרום לו להרגיש בנוח בפודקאסט עצמו: הוא יקבל תחושה שהוא נמצא עם אדם שכבר מכיר אותו.

2. תכינו שאלות פתוחות

שאלות פתוחות מעודדות את האורח שלכם לשתף את המחשבות והתובנות שלו בפירוט. הימנעו מלשאול ׳שאלות כן או לא׳ ובמקום זאת שאלו שאלות שמתחילות ב"מה", "איך" או "למה". שאלות פתוחות מאפשרות תגובות מעמיקות יותר ויוצרות זרימת שיחה שמעסיקה את המאזינים.

בשלב מתקדם יותר, כשאתם כבר יותר מנוסים בלראיין אורחים בפודקאסט, הייתי ממליץ להכין את השאלות אבל לא להשתמש בהן ממש בראיון, אלא לבוא אליו רק עם מספר נקודות של נושאים שונים עליהם אתם הולכים לדבר עם האורח, והשאלות כבר יבואו מאליהן, ככה הן יישאלו בצורה טבעית יותר.

3. הקשיבו באופן פעיל

הקשבה פעילה היא מיומנות סופר חשובה לחיים שלנו באופן כללי, וקל וחומר חשובה עבור כל מראיין. שימו לב לתגובות האורח שלכם ושאלו שאלות המשך המתבססות על התשובות שלו. הקשבה פעילה מראה לאורח שלכם שאתם מעריכים את הדברים עליהם הוא סיפר ויוצרת שיחה טבעית ומרתקת יותר. אם בא לכם ללמוד יותר על הקשבה, זה קישור לסרטון יוטיוב ממש טוב שראיתי בנושא.

4. תהיו גמישים

נכון, דיברנו על כך שזה חשוב להכין מראש שאלות, אבל חשוב גם להיות גמישים במהלך ריאיון הפודקאסט. אפשרו לשיחה לזרום באופן טבעי והיו מוכנים להתאים את השאלות שלכם על סמך התגובות של האורח. גמישות יוצרת שיחה אותנטית יותר ולפרק להיות מוצלח יותר.

אם אתם מגיעים למצב בו הכנתם 10 שאלות, אך שאלתם ׳רק׳ 7 מהן ועדיין השיחה זרמה כל כך טוב, כולל שאלות העמקה שלא חשבתן עליהן? זה מספיק!

באמת שאין צורך לחזור ׳בכוח׳ לשאלות שלא נשאלו. השאלות שהכנו מראש הן לא צ׳ק-ליסט שאנחנו חייבים לסמן את כולו.

5. השתמשו בשתיקה ביעילות

שתיקה יכולה להיות כלי רב עוצמה במהלך ראיון. האורח דיבר על משהו עמוק? אפשרו הפוגה של כמה רגעים כדי לתת לו זמן לפרט או להרהר בתשובה שלו. ובמילים אחרות: אל תנסו ׳לדחוף׳ את השאלה הבאה מיד אחרי שהאורח סיים את דבריו, בלי טיפת מרווח. שתיקה גם יכולה ליצור מתח וציפייה, מה שיכול להוביל לתובנות נוספות מצד האורח שלנו על אותו נושא.

6. הימנעו מהפרעות

אף אחד לא באמת מסתדר עם זה שקוטעים לו את רצף הדיבור והמחשבה. אפשרו לאורח שלכם לסיים את מחשבותיו לפני שתשאלו שאלות המשך או תעברו לנושא חדש. הפרעות יכולות גם לגרום לאורח שלכם להרגיש לא מוערך ולהוביל לתגובות פחות מרתקות.

יכול להיות שיהיה לכם להט ׳לסיים את הכל׳, אבל חשוב שתזכרו רגע שזה לא העיקר: גם אם נשאל רק מחצית מהשאלות שכתבנו לעצמנו מראש, זה בסדר, כל עוד השיחה הייתה קולחת, זורמת ומרתקת.

7. צרו סביבה נוחה ונעימה

יצירת סביבה נוחה עבור האורח שלנו חיונית לביצוע ראיון מוצלח. אנחנו רוצים שיהיה לו נעים, ואפילו כיף.

בתור התחלה, חשוב לוודא שמיקום ההקלטה שקט וללא הסחות דעת (חדר עם חלון לכיוון כביש או רעש אחר הוא רעיון פחות טוב למשל). כמובן שלא צריך להרחיב על כיבוי מכשירי סלולר, עדכון אנשים שיכולים להיכנס לחדר שמתחילה פה הקלטה, ועוד.

דיברנו על סביבה נעימה, אז תהיו מארחים טובים! תציעו לו לשתות משהו, חם או קר, עוד לפני תחילת הפרק, ואולי גם משהו קל לנשנש…

סביבה נוחה יותר יוצרת חוויה חיובית עבור האורח, גורמת לו להרגיש יותר בנוח, ומובילה מצידו לתגובות יותר נינוחות ומרתקות.

8. הקשר שלכם לא מסתיים עם הריאיון

הפרק הסתיים, נפרדתם מהאורח לשלום, אחלה. זה לא מסתיים שם. כדי להראות לו את ההערכה שלכם על הזמן וההשקעה שלו, שלחו לו מייל או הודעת תודה על ההשתתפות שלו בפרק, ותנו לו עדכון של טווח זמנים מוערך בהם הפרק יעלה לאוויר.

אל תשכחו שמטרה מרכזית לא פחות מהפרק עצמו היא שיתופי פעולה עתידיים שאתם יכולים לעשות עם האורח, שכבר מכיר אתכם באופן אישי.

9. נתחו את הנתונים

טוב, כאן מדובר על פעולה די קבועה, אבל חשובה אפילו יותר לאחר הקלטת פרקים עם אורחים: תסתכלו על נתוני ההאזנה. האם הפרק הזה היה מוצלח מהרגיל, או אולי להיפך?

איפה המאזינים דילגו או נטשו יותר? כשדיברתם על איזה נושא? אולי זה נושא או צורת דיבור שהמאזינים שלכם פחות מתחברים אליהם? אולי זה משהו שחוזר על עצמו? (למשל, שאורח מדבר על עצמו קצת יותר מהצגה אישית קצרה) – אם כן, זה מידע שחשוב לנו מאוד להמשך.

זכרו שניתוח מידע וקבלת החלטות לפרקים הבאים הן פעולות קריטיות לשיפור הפודקאסט שלנו, ההתאמה שלו לקהל, והצלחה כללית, שלו ושלנו.

בהצלחה חברים!

מיקי.