טוב, אז כמו שכולנו כבר מעודכנים, בשנת 2023, פודקאסטים הפכו לדבר הלוהט ביותר שאפשר לחשוב עליו בשיווק העצמי של כל בעל עסק שרוצה להפוך את עצמו למומחה בתחומו בעיני קהל הלקוחות הפוטנציאלי שלו.
אבל זה לא רק להפוך למומחה: פודקאסטים הפכו למדיום פופולרי יותר ויותר עבור עסקים להתחבר לקהל שלהם, לחלוק תובנות חשובות ולבסס מנהיגות שלהם בתחום. המון בעלי עסקים רוצים, במידה מסוימת, להיות מנהיגים של קהילה שתכיר אותם, תעריך אותם, ובסופו של דבר, גם תקנה מהם. אבל לא תקנה כמו ש׳ליד׳ מקמפיין קונה (אחרי שיחות מכירה ארוכות ומתישות) אלא בקלות, באופן כיפי וכמעט חברי.
אז אחרי שהבנו כמה פודקאסט חיוני ליצירת קהל וקהילה של מאזינים שיביאו את העסק שלנו לשלב הבא, במאמר הזה, נחקור כמה טיפים ואסטרטגיות שיעזרו לך לפתח תוכן פודקאסט משכנע שיהדהד באוזניים של קהל המאזינים.
ריכזתי עבורכם 10 כללי זהב כאלה. אז בואו נתחיל?
1. להכיר את הקהל
לפני שאתם צוללים ליצירת תוכן, חיוני להבין את קהל היעד. כבעלי עסק, סביר להניח שיש לכם נישה או קהל יעד ספציפי שאתם פונה אליהם. אז כדאי שלפני ההתחלה, תבצעו כמו שצריך את העדפות הקהל שלך, נקודות הכאב ותחומי העניין שלו. ידע זה ינחה את החלטות התוכן שתקבלו בהמשך ויבטיח שתספקו ערך למאזינים.
2. מהי מטרת הפודקאסט?
מה אתם רוצים להשיג עם הפודקאסט? האם זה לעורר השראה, לתת טיפים, לעזור במצבים מסוימים? לפני שתתחילו, כדאי להגדיר את מטרת הפודקאסט. אם תעשו זאת, זה יגרום לכם להישאר ממוקדת ולספק תוכן איכותי ורלוונטי ליעדים שלכם.
בין אם אתם שואפים לספק טיפים מעשיים, לשתף תובנות מסיטואציות שונות שלכם עם לקוחות או לפתור לקהל היעד שלכם דילמות בחיי היום-יום שלו, המטרה הברורה (או המטרות) שתגדירו מראש, ינחו אתכם בכל הליך יצירת התוכן ויגרמו לפודקאסט להיות מדויק יותר עבור קהל היעד, ומשם, להצליח.
3. תכננו נושאים מרתקים
בשלב התכנון, כדאי לקיים סיעור מוחות על רשימת הנושאים שרלוונטיים לקהל היעד שלך ולמטרת הפודקאסט. סיעור המוחות יכול להיות עם קולגות לתחום, לקוחות קיימים שאפשר לשתף, או עם עצמכם על כוס קפה (אפשר גם תה, או בירה).
בחשיבה על הנושאים, מומלץ להתייחס לנקודות כאב נפוצות, לשתף סיפורי הצלחה, לדון במגמות מעניינות מהתחום שלכם, ועוד.
זה די ברור ומובן מאליו, אבל חשוב להזכיר בכל זאת: ככל שהנושאים יהיו מרתקים ורלוונטיים לקהל, הקהל יחזור ויאזין! וזו המטרה שלנו בסופו של דבר.
4. ההקדמה – הרושם הראשוני מכל פרק
אתם בעלי עסק, ויודעים כמה רושם ראשוני חשוב בכל אינטראקציה. וזה בכלל לא שונה בפודקאסט… לכן, התחילו כל פרק עם הקדמה מרתקת, שתגרום לקהל המאזינים להיות סקרן, קשוב, ולהישאר להאזין להמשך הפרק.
וכן, גם אם ההקדמה תהיה הרבה יותר מעניינת ומסקרנת מהפרק, אל תרגישו עם זה רע. זו תפקידה של ההקדמה, לקחת את הכי הכי טוב שיש בפרק ולהציג אותו בפרונט. בסופו של דבר, פרקים עם הקדמה מעולה ותוכן טוב, יצליחו יותר מפרקים עם הקדמה בינונית ותוכן מדהים.
5. תספרו סיפור
סטוריטלינג זו אומנות. זהו כלי רב עוצמה שיכול למשוך את הקהל שלכם להאזין ליותר פרקים ולמשך זמן ארוך יותר מכל פרק פודקאסט שתקליטו.
יש המון מה לכתוב על אומנות זו של ה- Storytelling, ומבטיח לכתוב בעתיד מדריך נפרד עבור קוראי וקוראות הבלוג שלי. אבל אם ננסה בכל זאת להיכנס לעיקרי הדברים בקצרה, אז הדרך הפשוטה ביותר לספר סיפור בפרק פודקאסט היא לספר על מקרים שקרו לכם באופן אישי. כמובן שאלו צריכים להיות מקרים רלוונטיים לנושא, כגון: דברים שחוויתם בחיים האישיים שלכם ויכולים לתת הרחבה של הנושא המדובר בפרק הפודקאסט, או סיפורי הצלחה שלכם עם לקוחות שהגיעו עם בעיה עליה אתם מדברים בפרק הנוכחי, ולא פחות חשוב מכל זה: אתם גורמים לקהל המאזינים שלכם להכיר אתכם יותר! וכשהם מרגישים שהם מכירים אתכם באופן אישי, הם מזדהים איתכם יותר, ובואו נודה על האמת – גם קונים ביותר קלות את המוצרים או השירותים שלכם…

6. פרק פודקאסט טוב הוא פרק שמחולק נכון
אנחנו חיים בעולם מהיר, אתם יודעים את זה. אז נכון שפודקאסט הוא מדיום של האזנה ׳עמוקה יותר׳ מהרשתות החברתיות למשל, שם המסרים נמדדים בשניות, ובכל זאת, זה לא אומר שאפשר לחפור ולחפור על אותו נושא במשך שעתיים.
אז רגע, אתם אולי שואלים: האם הפרק צריך להיות קצרצר, בן דקות ספורות?
אז לא. הוא לא צריך להיות כזה קצר, אלא הכוונה קודם כל היא לפשט דברים, לחלק אותם למקטעים. אם יש לכם למשל נושא מורכב, במקום לדבר עליו ברצף במשך שעה, כדאי שתחלקו אותו למקטעים קצרים יותר, של מס׳ דקות למקטע, ממש כמו שאנחנו אוכלים ארוחה טובה וגדולה בביסים קטנים ולא מנסים לבלוע אותה בביס אחד (למרות שתודו שזה יכול להיות משעשע), כך בדיוק בפודקאסט שלנו. זה שנושא מורכב ועמוק ברור לנו, לא אומר שגם למאזינים זה כך. האכילו אותם בכפית (מטאפורית, כמובן…)
7. תעודדו אינטרקציה עם הקהל שלכם
הפודקאסט שלכם לא חייב ולא צריך להיות ׳חד כיווני׳, דהיינו: אתם מדברים לקהל שלכם, וזהו. כדאי ורצוי שהקשר יהיה דו כיווני, שגם אתם תשמעו את הקהל, תגרמו לו להשתתף בחגיגה…
איך עושים את זה? למשל, בשאילת שאלות מעוררות מחשבה בסוף הפרק, הזמנת המאזינים לשתף את החוויות שלהם, לערוך מפגשי שאלות ותשובות בשידור חי, ועוד.
זה ה׳מה׳. בואו נדבר רגע על ה׳איך׳. וזה פשוט: ברשתות החברתיות. אתם יכולים להחליט איזו פלטפורמה מתאימה לכם ביותר: האם זה דף פייסבוק ייעודי על שם הפודקאסט? אולי פרופיל הפייסבוק הפרטי שלכם או בכלל באינסטגרם? תחליטו אתו (כמובן שזה תלוי באופי קהל היעד – כפי שדיברנו בכלל הראשון).
ואולי בשלב מתקדם יותר, מי יודע, אולי גם מפגשים פיזיים, שבכלל ייקחו את הפודקאסט שלכם ואתכם למקום אחרי לגמרי…
שיתוף המאזינים, האינטראקציה איתם ברשתות, ההקשבה להם תעשה לפודקאסט שלכם כמה דברים:
- תגרום להם לאהוב אותו יותר וכתוצאה מכך להאזין יותר. כי מי לא רוצה להיות שותף לדבר שהוא אוהב?
- תגרום לקהל המאזינים להכיר אתכם יותר, כי עכשיו אפשר לחוות אתכם לא רק באפליקציית הפודקאסטים אלא גם במקומות נוספים.
- המאזינים יעריכו אתכם יותר, כי ייתכן ועניתם להם על שאלות או פתרתם להם בעיות באינטראקציה המשותפת שלכם.
- תקבלו רעיונות נוספים! הקהל שלכם יכול לבקש נושאים לפודקאסט ולמעשה לתת לכם רעיונות שלא חשבת עליהם לפרקים נוספים. win win אמיתי!
- תהפוך אתכם לאורטוריטה אמיתית, למנהיגי קהילה.
אז באמת שאין מה לחשוב יותר מידי! אם אתם הולכים על פודקאסט, קהילה וקשר עם קהל המאזינים – יהיו חלק אינטגרלי מלקחת את עצמכם ברמה הבאה של המיתוג האישי והעסקי, ובהתאם גם להצלחה העסקית המיוחלת.
מבטיח לכתוב בעתיד מדריך מפורט על יצירת קהילה ברשתות החברתיות.
8. שלבי מוזיקה
פודקאסט הוא לא רק הקול שלכם. מוזיקה ואפקטים קוליים יכולים לשפר את חווית ההאזנה הכוללת ולהפוך את הפודקאסט למושך יותר. זה לגמרי לא אומר שהולכת להיות מוזיקת רקע בכל הפודקאסט (חלילה אפילו…), אלא רצוי לשלב מה שנקרא ׳פתיח׳ ו׳סגיר׳.
בדרך כלל, זו תהיה בדיוק אותה המוזיקה שתופיע בפתיחת הפודקאסט ובסופו.
בשביל מה, אתם שואלים? יש המון סיבות! אחת המשמעותיות שבהן היא שהמוזיקה הזו תהיה מזוהה עם המותג שלך, אנשים נוטים לזכור צלילים ושירים יותר משהם זוכרים מידע, ושיר או מנגינה מתאימים – יגרום לפודקאסט להיות יותר זכיר.
9. לא על יוצר הפודקאסט לבדו: שלבו אורחים
׳פרקי סולו׳ הם פרקים של יוצר.ת הפודקאסט מדברים לקהל. פרקים אלו נוטים להיות קצרים יחסית, בדרך כלל בטווח שבין 20-40 דקות.
פרקים ארוכים יותר הם בד״כ פרקים בהם אתם משלבים אורח.ת. בשל האופי של פרק כזה, שיש בו יותר שאלות ותשובות, שיתוף תובנות, הצגת האורח, ועוד – זה סוג של פרק שיכול לנוע בין 40-60 דקות, ולעיתים אפילו יותר.
גם אם רוב הפרקים שלכם יהיו פרקי סולו, מאוד מומלץ לשלב פרקים עם אורח מכיוון שפרק כזה נותן נקודות מבט רעננות שיש לאנשים אחרים. כמובן שלא מדובר על ׳סתם׳ אנשים אלא על מומחים בתעשייה שיכולים לספק לקהל שלכם תובנות יקרות ערך.
דוברים אורחים לא רק מביאים רעיונות חדשים אלא גם מרחיבים את רשת הקשרים שלכם, ויכולים למשוך לפודקאסט קהל יעד רחב יותר.

10. ניתוח והתאמה
לתכנן ולבצע זה חשוב, אבל זה אף פעם לא מסתכם בכך. חשוב לנתח באופן קבוע את ביצועי הפודקאסט כדי ללמוד תובנות יקרות ערך.
למשל: אולי חשבתם שאתם הולכים להקליט פרקי סולו בלבד, אבל ראיתם בנתונים שדווקא שני הפרקים בהם השתתף אורח, מספר ההאזנות היה גבוה יותר מהממוצע, ולא פחות חשוב: משך ההאזנה היה גבוה משמעותית. זה למשל נתון לא פחות ממדהים! הוא מספק לכם תובנה חשובה שהקהל שלך צמא ליותר פרקים עם אורחים, ואולי שם יוצא מכם ׳הטוב ביותר׳ שלכם…
נתון נוסף שלדוגמא יכול לעזור לנו להשתפר ולהפוך את הפודקאסט ליותר מצליח: אולי יש ׳נפילת מאזינים׳ (זמן בו מאזינים עוזבים את הפרק) דווקא בזמן שאתם נכנסים יותר לעומק של נושאים? אם זה משהו שחוזר על עצמו, שווה לעשות חושבים כיצד לפשט או ׳לפרוס לחלקים׳ נושאים מורכבים יותר… (ראו כלל מס׳ 6)

לסיכום…
אני ממש מקווה שהמדריך הקצר שלי סייע לכם, גם אם מדובר בנקודה או שתיים שאולי לא היו מספיק ברורות עד כה. אני מבטיח להמשיך לכתוב מדריכים מלאי מידע חשוב שיעזור לכם להפיק את הפודקאסט שלכם ולהפוך למומחים בתחומכם.
שיהיה בהצלחה!
מיקי